Genre

Leuke dingen maken je positiever, lichter en vrolijk. Daarom ging mijn voorkeur uit naar het schrijven van romantische fictie, zoals Grootse golven, waarin zomerse sferen met een vleugje humor, ook wel drama of diepgang zit. Humor maakt dingen minder zwaar, ook al verlopen bepaalde zaken in het leven soms niet zo fijn. Humor kan juist een heel goed medicijn zijn, in bepaalde gevallen. Het leven kan doorgaans al zwaar genoeg zijn, er is al genoeg ellende op de wereld en lachen of even kunnen wegdromen moet ook kunnen. Zulke boeken loodsen je door een lastige periode heen, of zijn een verademing na een vermoeiende dag bijvoorbeeld. Het hangt er ook helemaal vanaf over welk onderwerp het boek gaat.

Hoe?

Bepaalde ervaringen noteerde ik in een dagboek. Verwerkt in boekvorm, met het idee dat anderen er misschien ook iets aan hebben. Zoals het SH boek Wij horen met onze ogen!. Proberen om blij te zijn met jezelf, humor, je eigen grens bewaken en je passies kennen is het motto!


Boek slechthorendheid

Na een ingreep op kinderleeftijd ging mijn gehoor achteruit, gepaard gaande met tinnitus.   

Onder je eigen naam? Vroeg er iemand toen ik het boek voor het eerst liet zien. Ja, dacht ik waarom niet? Laat maar zien wie je bent. Toen ik werd gevraagd om er iets over te vertellen op de radio dacht ik laat ik het proberen. Ook al was spreken voor de radio een spannende ervaring, want je hoort jezelf op een andere manier door de koptelefoon dan een horende, en het was niet nodig om er een te dragen. Je vraagt je op zo’n moment af of de luisteraars je wel goed kunnen verstaan. Het was een beetje als schieten in het donker. Maar het ging goed.

Mensen weten niet wat je precies doormaakt als je gehoorverlies hebt. Het is niet te zien vanaf de buitenkant en er is veel onduidelijkheid over, omdat gehoorverlies zo divers is: de ene slechthorende hoort meer dan de ander, de ene heeft een CI of de ander hoort helemaal niets.

Tip voor de horende: Kijk de ander aan en vraag, zonder te schreeuwen of te hard praten, of je zo goed verstaanbaar bent.

Meer tips: Wij horen met onze ogen.

Op zolder

Het boek heeft eerst een tijd op zolder gelegen voordat het verscheen, want ik twijfelde of het wel een goede aanvulling kon zijn op alles wat er al was op dit gebied. Slechthorendheid kan iedereen overkomen, jong of oud. Je vraagt er niet om slechthorend te zijn en slechthorend zijn kan nu eenmaal heel vermoeiend zijn omdat een hoortoestel je gehoor lang niet altijd voor volle honderd procent terughaalt en sommige mensen hebben nu eenmaal niet zo’n duidelijk lipbeeld, dus moet je vaak opletten of vragen naar wat er wordt gezegd waardoor je het risico loopt dat je teveel op je tenen gaat lopen.


Openheid


Het is belangrijk om er open over te zijn want openheid is duidelijkheid, dus verscheen het boek uiteindelijk toch. En met humor kon ik ook de leuke kanten ervan benoemen, want die zijn er ook. Het boek is bedoeld voor iedereen die met slechthorendheid te maken heeft, of er meer over wil weten. Voor familie, vrienden, of anderen in de omgeving of voor de slechthorende zelf. Of je nu licht slechthorend bent of bijna doof; ermee bent geboren of juist niet, horende partner bent of kind van; ieder komt aan bod in dit boek. Je loopt tegen bepaalde dingen aan, je hebt meer te verwerken. Slechthorendheid is meer dan alleen iets niet verstaan. Met dit boek wilde ik laten zien hoe je leven als slechthorende kan zijn. En hoe je er positief over kunt zijn, in jezelf kunt blijven geloven en voor jezelf opkomt. Als een soort hart onder de riem. Acceptatie maakt het makkelijker. Mensen vertellen hun ervaringen - in hun eigen woorden - in dit boek. Door middel van mijn vragenlijst en de vele reacties via Twitter ontstond er een boek om trots op te zijn. Op de cover staat een close up van mijn schilderij Happiness.

Hoe kwam de eerste roman tot stand?

In 2006 begon ik met schrijven in een kladblok en een schrift, maakte aantekeningen onder de parasol tijdens een hittegolf, met het idee dat een ander misschien ook wel iets aan de verhalen heeft. Maar het moest wel leuk leesbaar zijn dus corrigeerde ik alles in een soort boekvorm en liet het na lange tijd lezen. En de reacties waren positief.


Drama?


Het moest ‘n modern positief boek worden, met ‘n vleugje rijkdom en romantiek. En aangezien sommige onderwerpen wel zwaar zijn moest het geheel ook weer niet te zwaar worden, afwisseling in drama en humor is belangrijk. Sommige thema’s in dit boek zijn ernstig, maar andere dingen in dit boek kunnen dan ook met een knipoog worden gelezen.

Personages

Het boek, in de ik-vorm, is vanuit verschillende perspectieven weergeven. Zoals het personage met fibromyalgie of de snelle zakenman, de ongewild kinderloze of bewust kindervrije, of de drukbezette moeder. Maar ook een puber en een dame op leeftijd. Er is altijd wel iets herkenbaars in de personages, ook al maken zij allemaal iets bijzonders mee. In een mooie nieuwbouw villawijk, in het zuiden van het land, willen zij aan een nieuw leven beginnen.


Tijdloos verhaal


Het is een vrijwel tijdloos verhaal, dat zich afspeelt rond 2007 en 2008, de tijd van Micheal Bublé, sms’en en zilveren ballerina’s. Het boek is geschikt voor leeftijden vanaf 16 jaar tot en met 80 of ouder. Oma, moeder en dochter bijvoorbeeld, kunnen het met een gerust hart lezen.

Het zijn acht personages in totaal, een groot aantal. De psychologie van de mens heeft me altijd al geboeid, daardoor kon ik elk personage iets unieks geven en eigen ervaringen waren ook een inspiratiebron.


Lange titel

De lange titel zegt iets over de inhoud van het boek. Liefde kun je op verschillende manieren interpreteren, net als rust.

Grootse golven, een vervolg

Omdat Als de rust weerkeert dan is er Liefde! een opmerkelijk einde heeft, kwam ik op het idee voor een vervolg. Grootse golven is een boeiend vervolg, dat zich afspeelt in het jaar 2009, met meer actie en met dezelfde personages die bizarre dingen beleven en hun eigen relaties onder de loep nemen in een wereld van luxe en glamour. Grootse golven is romantische fictie waarmee je even alles van je af kunt zetten tijdens vakanties bijvoorbeeld. De titel en de afbeelding op de cover hebben iets te maken met de inhoud hoewel de titel figuurlijk bedoeld is. Terwijl de schrijfstijl van Als de rust weerkeert dan is er Liefde! op een kabbelend beekje lijkt, is Grootse golven vergelijkbaar met een oceaan.


Gehoorverlies en tinnitus


Op tiener-leeftijd kreeg ik een ernstig ongeluk, waarbij ik opnieuw moest leren lopen. Dat was een lastige klus omdat ik voorheen veel dingen deed en nooit stilzat, deed aan zwemmen, surfen en dansen. Op den duur leer je ermee leven, hoewel je tegen bepaalde dingen aanloopt. En de combinatie met continue oorsuizen en een vorm van reuma is erg vermoeiend. Hierdoor moet ik alles wel in mijn eigen tempo blijven doen, met veel pauzes tussendoor. Dit betekent niet dat ik niet van het leven mag of kan genieten. Sommige dingen gaan niet meer, maar sommige dingen nog wel.


Fibromyalgie


Dat is  een vorm van reuma die vaak nog steeds erg onderschat wordt. Iedereen is anders, reageert anders. Je eigen grens kennen is hierbij belangrijk. Op mijn blog lees je hier meer over.


Een boek schrijven?


Dit leek in 2006 nog heel ver weg. Zo waagde ik de sprong in het diepe en probeerde alles netjes bij elkaar te zetten. Eerst moest ik mijn stijl, grammatica en interpunctie bijspijkeren, want dat was in de loop der jaren flink achteruit gegaan en kon ik door mijn gehoorverlies niet elk uitgesproken woord goed verstaan, dus kwam de "dt-kwestie" vaak om de hoek kijken. Toegeven: dat bijspijkeren was best wel een moeilijke klus. Ik ben helemaal niet technisch aangelegd, ook schrijf-technisch niet en doe het liefst de dingen spontaan, creatief, rechtstreeks vanuit het hart.


Oefenen


Hoe kwam het boek tot stand? Oefenen, en nog eens oefenen! Leren van ervaren auteurs, professionals, luisteren naar proeflezers, meedoen met schrijfwedstrijden en boeken als Schrijfwijzer Compact aanschaffen. Ook meedoen met beterspellen.nl Ja, dit kwam er allemaal bij kijken. En nooit tevreden als ik was, moest ik steeds blijven verbeteren. Tot op heden. Door de jaren heen is er best wel wat veranderd. En eigenlijk is dat leuk om te zien. Ik heb nog wel meer verhalen in gedachten, of zelf meegemaakt. Toch blijf ik liever gewoon creatief als het even kan, spontaan vanuit het hart.


Feiten tellen


Feiten tellen in een non-fictie boek en in een fictie roman horen ook dingen te staan zoals in werkelijkheid zou kunnen gebeuren. Met andere woorden: rood is gewoon rood en niet science fiction of iets dergelijks.

Al lijken bepaalde bizarre gebeurtenissen in de roman Grootse golven wel science fiction zoals de droom. Zo voelt dat ook echt. Slaapverlamming bijvoorbeeld is heel bizar, maar het komt wel voor in het echte leven. Fibromyalgie komt ook voor in het echte leven, dus dat is een feit. En liefde ook.


Biografisch?


Een kennis vroeg ooit: "Hoe kwam jij aan al die verhalen?" Terwijl een ander dacht dat Grootse golven biografisch was. Mijn verhalen kwamen uit het gewone leven. Een leven met mooie, veel minder mooie of zelfs zware momenten. Om een lang verhaal kort te maken: mijn verhalen zijn een geweldige mix van verzinsels, gebeurtenissen uit mijn leven en feiten (die van te voren ook nog zijn gecheckt).

Non-fictie "Wij horen met onze ogen!" is waargebeurd. Net als het e-book Als ik dans, ben ik blij. De streekroman Als de rust weerkeert dan is er... Liefde! is een combinatie van bovenstaande, evenals de romantische fictie (chicklit) Grootse golven, maar niet perse biografisch.


Nieuw boek schrijven?


Dit jaar, 2018, ben ik bezig met een nieuw boek. Het kan een tijdje duren voordat je hier meer over hoort. Houd de sociale media in de gaten voor meer nieuws!

info@desireelageweg.nl


DÉSIRÉE LAGEWEG